Menú

Galeria de projectes

Segueix-nos

Susbcriu-te al nostre butlletí
E-Mail:

                 

AUTOCONSUM ELÈCTRIC AMB MICROGENERACIÓ
 

El dissabte 15 de març va tenir lloc a la Sala d'Actes del Museu Marítim de Barcelona, la Xarxa per la sobirania energètica va organitzar la jornada EL CONTROL DE L'ENERGIA. SÓM SOBIRANS i va convidar a SEBA a participar.

Podeu llegir la presentació presentada fent clic aquí. 
NOUS IMPOSTOS SOBRE ELS TOMÀQUETS!!!

Què pensaríeu si us diguessin que a partir d’ara, per tenir un hort urbà al balcó de casa, haguéssiu de registrar-vos al Ministeri d’Agricultura? I si us digués que a més, haureu de pagar un impost per tots els tomàquets que produïu,  i per cada tomaquera que tingueu plantada, encara que no produeixi ni un tomàquet!!! Aquest escrit només pretén explicar de forma senzilla, perquè ho entengui tothom, què diu la proposta del RD d’Autoconsum que ha elaborat el govern, i ho faig comparant l’electricitat que hom pot produir a casa amb unes plaques fotovoltaiques, pel seu autoconsum, i l’hort urbà que molts ciutadans ja tenen en el balcó, terrassa o terrat.

1. Si vols produir tomàquets en el teu hort urbà, per consumir-los a casa,  t’hauràs d’inscriure al Registre administratiu de tomaqueres, que depèn del Ministeri d’Agricultura.

2. Una vegada t’hagis posat la jardinera o la taula de cultiu, i hagis plantat les tomaqueres, recorda que has de posar dos comptadors de tomàquets: un al menjador, per comptar els tomàquets que et menges, i l’altre a la porta de casa, per comptar els tomàquets que regalaràs als amics i familiars. Aquests comptadors  serviran perquè Mercabarna pugui cobrar-te impostos per els tomàquets produïts. Un impost que es diu “peaje de respaldo” –pels tomàquets consumits a casa- que recaptarà diners que aniran destinats als grans productors de tomàquets d’aquí i d’arreu que es veuen perjudicats per la reducció de venta de tomàquets provocat per aquells que tenim un hort urbà. I un segon impost, el “peaje de acceso”, que tributarà aquells tomàquets que posis al mercat, encara que siguin regalats!!

3. Ah!!! No m’he enredortat de dir-te que no plantis gaires tomaqueres!!!! Confio que siguin ben productives, perquè el que us sortirà encara més car que els peatges i els impostos és simplement tenir tomaqueres!! Per cada tomaquera plantada pagareu un 125% del que pagàveu fins ara, o sigui que millor tenir una sola tomaquera, infestada de fertilitzants químics i plaguicides, que produeixi molts tomàquets, que tenir tomaqueres que produeixin bons tomàquets ecològics!!!

4. I per si no n’hi havia prou, que sapigueu que no complir algun dels requisits de la nova proposta de RD com no inscriure’s en el registre, està tipificat com a falta greu, que pot arribar multes de fins a 30 milions!!!

Què? Us penseu que us prenc el pèl? Doncs mai més lluny de la realitat. Això és el que el Govern (el lobby energètic d’aquest estat) està a punt d’aprovar! Confio que ara entengueu una mica més al sector fotovoltaic, i comenceu a preguntar-vos si totes “les pestes” que us han dit fins ara de les energies renovables són certes o simplement són una cortina de fum perquè no veieu l’estafa elèctrica en aquest país.

Marc Romera Cot
Gerent de  SEBAAl·legacions a la proposta de Real Decreto per la qual s’estableix la regulació de les condiciones administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d’energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum.

Les al·lagacions fetes per SEBA les podeu lleguir aqui
 GENERAR ENERGIA NETA I AUTOCONSUMIR-LA

El somni d’alguns i la necessitat de tots: no dependre absolutament de la companyia elèctrica, estalviar una bona part de la seva factura, consumir electricitat neta i, a més, produir-la un  mateix.

Una sèrie de canvis, alguns tecnològics, altres legals, posen a disposició de tothom fer-ho possible. Si fins ara, els generadors d’energia renovable havien de vendre la totalitat de l’energia elèctrica generada, a canvi d’un preu primat per kWh, ara que la prima ha desaparegut per als nous projectes, queda l’autoconsum, o sigui l’electricitat generada es consumeix preferentment a casa de qui la genera, i només s’injecta a la xarxa l’excedent. Una altre factor determinant és que el preu del kWh renovable, especialment si en centrem en la tecnologia fotovoltaica, ha baixant tant en els darrers 10 anys que el fan pràcticament al mateix nivell que el que ens ven la companyia elèctrica. Si a aquest fet hi afegim els increments del preu de la tarifa elèctrica, el que acabem de tenir (un 7%) i els que inevitablement arribaran properament (un 40% per acabar amb el dèficit anual de tarifa), fan que el potencial del model “autoconsum” sigui un malson per a les tres companyies elèctriques que es reparteixen el mercat elèctric espanyol en un oligopoli inacceptable.

El model d’autoconsum, àmpliament acceptat arreu del món, és un mecanisme de compensació de saldos d’energia elèctrica, en un marc de foment de la generació distribuïda, que poden aplicar-se els abonats a una empresa comercialitzadora que produeixen electricitat mitjançant equips de microgeneració, essencialment a partir d’energies renovables. En aquest cas el sistema elèctric fa una funció de “magatzem” dels excedents puntuals de producció, els quals generen drets de consum diferit, que tindran una caducitat d’un any (segurament). No hi ha venda d’electricitat, els execedents es cedeixen a l’empresa comercialitzadora i l’abonat li pagarà el cost del servei de transport i “emmagatzematge” dels excedents en forma de peatges. 

El balanç net obliga a dimensionar la instal·lació segons la demanda anual, ja que els excedents més enllà de l’any es perden. Es poden aplicar automatismes que gestionin el consums ajornables (per desplaçar-los a les hores diürnes) per tal d’augmentar la fracció solar, o minimitzar l’excedent. 
 
Un pas més endavant és disposar de capacitat d’emmagatzemar electricitat, de forma que encara es minimitzi més l’excedent que s’injecta a la xarxa elèctrica, i al mateix temps sigui possible evitar els talls elèctrics.

Des d’un punt de vista econòmic, cal tenir en compte que el balanç net només estalvia el terme d’energia, no el de potència ni els impostos que formen part de la factura elèctrica, els quals cal continuar pagant. L’amortització de la inversió en els equips de generació depèn del cost de la instal·lació generadora i dels preu de l’electricitat, però probablement estarà entorn dels 10 anys (menys si la tarifa elèctrica acaba incorporant el diferencial que ocasiona actualment el descomunal dèficit de tarifa).

Aquest  model trenca l’esquema de consumidor depenent del subministrador. El fet que el consumidor esdevingui generador l’incentiva a fer una millor gestió de la demanda i ser més eficient.Arrel de la publicació del nou real decret diferents mitjans de comunicació han contactat amb l'associació. A continuació trobareu el link a algunes de les entrevistes realitzades

Article publicat a BBC News on-line sobre la situació del Autoconsum

Notícies