2008 – 2010, Cisjordània.
Infraestructures bàsiques sostenibles i de foment de la producció de microxarxes amb generació solar híbrida a Hebrón, Cisjordània.


L’accés a la electricitat com a bé per poder fer les tasques domèstiques com rentar la roba, refrigerar aigua, mantenir els aliments frescos, accés a la informació i a l’entreteniment via televisió o per encendre el llum a la nit: quelcom que passem per alt i que entenem com a normal. No és així a tot el món, però tots hi hauríem de tenir accés. Als territoris ocupats de Palestina per Israel la població que hi viu pateix la impossibilitat d’accés a la xarxa elèctrica.

El projecte al poble d’Emnazeil va generar un sistema fotovoltaic autònom de 12.150 Wp per abastir un total de 35 famílies, la mesquita, l’escola, la clínica mèdica, així com l’enllumenat públic.  La titularitat de servei elèctric és municipal i el gestiona la pròpia comunitat a través d’una associació local. Els diners de les tarifes mensuals cobreix l’operació de la instal·lació i garanteix la seva sostenibilitat a llarg termini.

Després de fer la instal·lació, la feina de l’Associació SEBA no acaba, és on comença l’apoderament energètic de la població del poble. Com funciona el sistema fotovoltaic i com han de consumir l’energia de manera conscient serà la culminació d’aquest projecte.

Gràcies a aquest procés les dones de la comunitat han pogut reduir la seva càrrega de treball domèstic i han reforçat la seva autonomia a través de la seva participació activa en la gestió del servei elèctric i en els processos de decisió. A més, l’ús d’aparells elèctrics han fomentat les capacitats productives i econòmiques de la comunitat i així poder arribar a vendre làctics i peces de roba.

Video del projecte: https://vimeo.com/17075966


Torna a l'apartat Cooperació Internacional