Projecte La Fàbrica del Sol
 
2010 – La Fàbrica del Sol. Participació de la remodelació de l’antic edifici de la Catalana de gas en l’actual edifici divulgatiu.
 
El projecte de la Fàbrica del Sol va néixer amb l'objectiu d'erigir-se com a model dels valors i les premisses necessaris per una major aplicació de la sostenibilitat a nivell públic i privat.

El centre està situada a l’antic edifici modernista de la direcció de la fàbrica de gas de la Catalana de Gas, al barri de la Barceloneta de Barcelona, i va ser dissenyada per l’arquitecte Josep Domènech i Estapà. L’edifici està inclòs al Catàleg del Patrimoni Arquitectònic Històric i Artístic de la ciutat.

L’associació Futur Sostenible, integrada per Desenvolupament comunitari, Ecoserveis, GCTPFNN, SEBA i Trama, va iniciar el projecte de rehabilitació de l’edifici, a càrrec de l’arquitecte Antoni Solanas. Amb mesures passives i actives, l’edifici resultant disposa de ventilació creuada, ús de cobertes enjardinades, energia solar tèrmica i fotovoltaica, ús de materials sostenibles, amb reutilització i reciclatge de materials, calderes de biomassa, depuració d’aigües grises i un museu a la planta baixa destinat al foment d’una major consciència mediambiental.

Com a edifici viu i mostra de les diferents fonts d’energia netes i sostenibles a l’abast, la Fàbrica del Sol evoluciona i es renova: actualment està en marxa un nou projecte de geotèrmia.

El conjunt de l’equipament s’erigeix, per tant, com a exemple de sostenibilitat i de responsabilitat en l’ús de recursos, tant arquitectònicament com museístic. El projecte de la Fàbrica del Sol és pioner en educació ambiental i es basa en la interactivitat, l’ús de noves tecnologies i la participació ciutadana.


L’equipament ofereix:
 
  · Un servei d’informació i assessorament a persones i entitats en temes de sostenibilitat.
   
  · Un programa d’activitats trimestral que inclou: tallers educatius, exposicions temporals, itineraris urbans, xerrades i conferències sobre educació ambiental i sostenibilitat, així com activitats lúdiques de cap de setmana.
   
  · Una exposició permanent que mostra la mateixa rehabilitació de l’edifici que constitueix en sí mateixa un exemple de sostenibilitat i de responsabilitat en l’ús dels recursos, tant des del punt de vista arquitectònic, com funcional. Al llarg d’aquest recorregut el visitant troba, pels diferents àmbits expositius i espais polivalents, la sala de màquines, l’espai de l’aigua o la terrassa.

En el període comprès entre els anys 2010 i 2016 les oficines de SEBA es trobava al primer pis de la Fàbrica del Sol. SEBA s’encarregava, dins del marc de Futur Sostenible, del manteniment del sistema de climatització de l’edifici.

Torna a Transició Energètica